Για την εργατική Πρωτομαγιά...

Φίλες και Φίλοι,
                Η φετινή επέτειος της εργατικής Πρωτομαγιάς έρχεται σε μία καθοριστική περίοδο για την πορεία της χώρας και του εργατικού κινήματος. Η Ελλάδα, της οποίας το δημόσιο χρέος έφτασε πλέον σε δυσθεώρητα -για το μέγεθος αλλά και την οικονομική δυνατότητα της χώρας- επίπεδα, βρίσκεται σε δυνή θέση. Ίσως δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι μετά την καταστροφική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλη, βρισκόμαστε σε κατάσταση οικονομικής κηδεμονίας υπό την ατμομηχανή της Ευρώπης Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχοντας προηγηθεί ακόμα 2 επιτηρήσεις επί Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου!
                Η φετινή επέτειος της εργατικής Πρωτομαγιάς έρχεται σε μία περίοδο που όλα τα κεκτημένα του εργατικού κινήματος τίθενται υπό αμφισβήτηση. Η αναδιαμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος ενδέχεται να αυξήσει τα γενικά όρια συνταξιοδότησης πλήττοντας όλους. Ήδη οι γυναίκες πλήττονται με την εξίσωση των ορίων ηλικίας. Οι ελαστικές μορφές εργασίας φαίνεται ότι πρόκειται να επανέλθουν με την μορφή του κατ’ επείγοντος για να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση, αλλά και ως “ανάχωμα” στην ανεργία. Η μονιμότητα του δημοσίων υπαλλήλων αμφισβητείται για να αντιμετωπισθούν εγκλήματα του παρελθόντος όπου τα κόμματα εξουσίας εξυπηρετώντας πελατειακά συμφέροντα διόρισαν «τα δικά τους παιδιά» στο δημόσιο.
Η φετινή επέτειος της εργατικής Πρωτομαγιάς οφείλει να αποτελέσει σταθμό για την δράση του εργατικού κινήματος και για τις διεκδικήσεις που προβάλει. Ως νεολαία και νέοι εργαζόμενοι θεωρούμε αδιανόητο να καλούμαστε να «σφίξουμε το ζωνάρι» όταν πληρωνόμαστε με μισθούς πείνας και εργαζόμαστε πολλές φορές υπό συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα. Θεωρούμε αδιανόητο να μας ζητείται να πληρώσουμε για τα αποτελέσματα εγκληματικών πολιτικών και “κομματικού πλιάτσικου” όταν ακόμα δεν έχει αποδοθεί καμία ευθύνη σε αυτούς που μας οδήγησαν εδώ. Θεωρούμε αδιανόητο η Κυβέρνηση όπου εκλέχθηκε με την πρόσφατη λαϊκή εντολή των προοδευτικών ανθρώπων να προβαίνει σε πολιτικές νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα.
Ως Νεολαία Νοτίων Συνοικιών Ηρακλείου θεωρούμε ότι η φετινή εργατική Πρωτομαγιά οφείλει να θέσει τις διεκδικήσεις της νέας γενιάς και των εργαζομένων και πάλι στο προσκήνιο. Το εργατικό κίνημα πρέπει πάλι να αναλάβει τον ρόλο που του αναλογεί και να ξεφύγει από όλες τις παθογένειες του παρελθόντος που το έθεσαν στο περιθώριο. Οι μικροκομματικές επιδιώξεις του ΚΚΕ και η διάσπαση του εργατοϋπαλληλικού κινήματος, που συστηματικά επιχειρεί το ΠΑΜΕ, δεν συμβάλουν στην μάχη της κοινωνίας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό.
Ως Νεολαία Νοτίων Συνοικιών Ηρακλείου θεωρούμε ότι τώρα είναι η ώρα να αναδείξουμε και να καταδικάσουμε μαζικά την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολούθησε στο σύνολό της η Ευρωπαϊκή Ένωση από την δημιουργία του ευρώ και έδωσε την δυνατότητα σε λίγους  οικονομικούς κολοσούς να συγκεντρώσουν τον πλούτο των λαών. Το επακόλουθο αυτού ήταν οι επιχειρηματικοί αυτοί κολοσοί με στυγνούς καπιταλιστικούς όρους να ορίζουν την οικονομική πολιτική της Ένωσης και να οδηγούν στην σταδιακή παρακμή και μείωση της ευημερίας των οικονομικά εξαρτώμενων χωρών. Ο κυρίαρχος αντίπαλος μας είναι εξωτερικός και έχει να κάνει με τους κερδοσκόπους, τους οικονομικούς κολοσσούς και το αμοιγώς νεοφιλελεύθερο σύστημα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Κυρίαρχος στόχος μας πρέπει να είναι η διαμόρφωση διαφορετικών όρων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα την μετατρέψουν από την Ευρώπη των λίγων, την Ευρώπη του χρηματιστηριακού καπιταλισμού και της άκρατης ανταγωνιστικότητας, στην Ευρώπη των λαών, της ευημερίας και της αλληλεγγύης.

Καλούμε όλους τους νέους να συμμετάσχουν στην πορεία της Πρωτομαγιάς και να μην μείνουν μόνο εκεί. Οι νέοι πρέπει να αποτελέσουν την κρίσιμη μάζα της κοινωνίας για αλλαγές που θα προωθούν το κοινωνικά δίκαιο και θα εμποδίζουν την αδικία και την εκμετάλλευση των πολλών.

Συμμετέχουμε μαζικά στην πορεία με την παρουσία μας στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείο την 1η Μαϊου στις 10:00.

·         Διεκδικούμε την επικαιροποίηση και αξιολόγηση των εργασιακών σχέσεων, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της καθημερινής και οικογενειακής ζωής, χωρίς όμως να θιχτούν τα κεκτημένα δικαιώματα (ωράριο, αμοιβές) των εργαζομένων.
·         Διεκδικούμε πτυχία με αξία, και αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα.
·         Διεκδικούμε την σωστή και με σεβασμό σχέση εργαζόμενου και εργοδότη και την άμεση εφαρμογή των νόμων για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και την παραδειγματική τιμωρία όλων αυτών που επικαλούμενοι την οικονομική κρίση καταπατούν βάναυσα τα δικαιώματα μας.

Τέλος, απαιτούμε την παραδειγματική και άμεση τιμωρία όλων αυτών που καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα. Ο πλούτος και ο κόπος του ελληνικού λαού δεν τίθεται ούτε υπό παραγραφή ούτε υπό κηδεμονία. Ο λαός και το εργατικό κίνημα απαιτούν να αποδοθεί επιτέλους ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

1 σχόλιο:

sifis pirounakis είπε...

ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙ Ν.Δ. ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΑ" ΤΟΝ ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ" ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΡΙΕΣ..