ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

NEOLAIA PASOK

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2008

Από τον Τομέα Μαζικών Κινημάτων, Δικτύων και ΜΚΟ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, και τα μεγάλα προβλήματα στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μυτιλήνη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Άλλη μια περίπτωση ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού αποκαλύφθηκε προχθές στη Μυτιλήνη από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. Σε δελτίο Τύπου ανακοίνωσαν ότι σταματούν την τετράμηνη επείγουσα παρέμβαση στο κέντρο κράτησης μεταναστών στο νησί, ζητώντας από τις αρχές να προσφέρουν επιτέλους σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους καταυλιζόμενους και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα είναι μια οργάνωση που έχει προσφέρει πολλές φορές ανεκτίμητες υπηρεσίες στη χώρα μας. Η συμπεριφορά των αρχών προς τους μετανάστες, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, είναι πραγματικά απαράδεκτη. Αφγανοί, Σομαλοί, Παλαιστίνιοι, όλοι μαζί γυναίκες, άνδρες και παιδιά μένουν στον ίδιο χώρο, ενώ πολλές φορές δεν τους επιτρέπεται καν η έξοδος από τους θαλάμους. Πρόκειται ουσιαστικά για μετανάστες – κρατούμενους στην Ελλάδα του 2008 που το μόνο τους έγκλημα ήταν ότι αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή μακριά από τη φτώχεια, την πείνα και τον πόλεμο.

Χρειάστηκαν παραπάνω από τρεις μήνες για να αρχίσουν να προαυλίζονται σε τακτική βάση, ενώ οι χώροι διαβίωσής τους χρειάζονται επειγόντως καθαρισμό και έργα συντήρησης. Όμως οι αρχές δηλώνουν αδυναμία να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες. Μετά τη διακοπή της συνδρομής των Γιατρών χωρίς Σύνορα η συνέχιση της παροχής οποιασδήποτε φαρμακευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης είναι αμφίβολη.

Αυτή είναι λοιπόν η τύχη των μεταναστών στην Ελλάδα του 2008. Αυτή είναι η υποδοχή που τους επιφυλάσσεται σε μια χώρα - μέλος της Ε.Ε., που αποδεδειγμένα αποτελεί πύλη εισόδου για τους μετανάστες προς την Ευρώπη. Ανύπαρκτες υποδομές, απροετοίμαστες αρχές και φορείς, παρωχημένες αντιλήψεις, ρατσισμός και αδιαφορία. Και μέσα σε όλα αυτά μια κυβέρνηση αμέτοχη να παρακολουθεί την κατάσταση σαν απλός θεατής, μια κυβέρνηση που μοιάζει να μην γνωρίζει καν το πρόβλημα, αν υποθέσουμε βέβαια ότι το γνώριζε πριν την ανακοίνωση των Γιατρών χωρίς Σύνορα.

Εμείς στη Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ., εμείς οι νέοι άνθρωποι, απαλλαγμένοι από ρατσιστικές αντιλήψεις και από το γενικευμένο σύνδρομο της αδράνειας που πλήττει τους κυβερνώντες, καλούμε την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα του κέντρου υποδοχής μεταναστών στη Μυτιλήνη. Οραματιζόμαστε μια κοινωνία ανεκτικότητας και πολυπολιτισμικότητας, μια κοινωνία που είναι σε θέση να εντάξει ομαλά τους μετανάστες στους κόλπους της. Επιδιώκουμε τη διαμόρφωση μιας σαφούς μεταναστευτικής πολιτικής που θα ελέγξει επιτέλους το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες και υποδομές για την ομαλή υποδοχή, εγκατάσταση και ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: