Εθνικές Μειονότητες, Αυτοδιάθεση και Αυτοπροσδιορισμός

Τις τελευταίες μέρες έχω βαρεθεί να ακούω στις ειδήσεις τον πρωθυπουργό τον Σκοπίων να μιλάει για "Μακεδονικη Μειονότητα" στην Ελλάδα και τον πρόεδρο τις μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη για τουρκική μειονότητα. Πέρα απο τη σοβαρότητα αυτών των ισχυρισμών που ειδικά στη πρώτη περίπτωση μιλάμε για γελοιότητα, εγγείρετε πλεόν ένα ζήτημα σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά με την αναγνώριση και τη σύσταση ανεξάρτητων κρατιδίων απο φύλλα που επιθυμούν τον αυτοπροσδιορισμό τους και τι πρακτικά σημαίνει αυτό για την Ελλάδα.

Πρίν από λίγο καιρό μάλιστα ξανασυστάθηκε το κράτος του Μαυροβουνίου, το οποίο διασπάστηκε απο τη Σερβία, με αποτέλεσμα η Βαλκανική Χερσόνησος να αποκτήσει ένα ακόμα μικρό και "ακηδεμόνευτο" κράτος. Η αυτοδιάθεση των λαών ήταν κάτι που αποτέλεσε κυρίαρχο αίτημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ και του Ανδρέα Παπανδρέου, τι γίνεται όμως σήμερα που φαίνεται οτι αυτές οι νομιμοποημένες ηθικά διεκδικήσεις παύουν να υπάρχουν και οι εκάστοτε μειονότητες χρησιμοποιούνται απο τις γειτονικές χώρες για να αποτελούν μόνιμη εστία αποσταθεροποίησης και αντιπαράθεσης;

Θεωρώ ότι ειδικά στην Ελλάδα αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας της ελάχιστης σημασίας που δώσαμε στην τουρκική μειονότητα εξαρχής. Δυστυχώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις δε φρόντησαν να αφομιώσουν τους μουσουλμάνους αλλά διαρκώς φαινόταν ότι τραβούσαν μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε " Έλληνες και Τούρκους". Επιπλέον η αναιμική παρουσία της Ελλάδος στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια έδωσε το δικαίωμα σε διάφορους να κάνουν το παιχνίδι τους. Αν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε σε Τούρκους αξιωματούχους να περιοδεύουν στη Θράκη λες και είναι μέρος του κράτους τους και η ελληνική κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα θεωρόντας ότι η δημοκρατία επιτρέπει την περιοδεία αδιαφορώντας για την έντεχνη υποκίνηση που γίνεται. Αυτό δεν είναι δημοκρατία είναι βλακεία.

Για τα Σκόπια προφανώς και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα είναι όμως απορίας άξιο πως αυτός ο κύριος Γκρουεύσκι κάνει την Ελλάδα να μοίαζει με νεοσύστατο κρατίδιο που δε ξέρει τι θέλει και πως να διαπραγματευτεί.

Η ύπαρξη μίας εθνικής μειονότητας δε σημαίνει σε καμία περίπτωση και τον αυτοπροσδιορισμό της σε ένα διαφορετικό κρατίδιο. Εφόσον επέλεξαν να αποτελούν μέρος ενός ευνομόμενου δημοκρατικού κράτους απολαμβάνουν συγκεκριμένα προνόμια που στην Τουρκία δεν έχουν, αλλα έχουν και συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Και επιτέλους καλό θα ήταν το ελληνικό κράτος και όλα τα πολιτικά κόμματα να συζητήσουν ενιαία την εθνική στρατηγική της χώρας στο συγκεκριμένο ζήτημα διότι αν συνεχίσουμε έτσι σε λίγα χρόνια ένα νέο Μαυροβούνιο τουρκικών συμφερόντων θα αρχίσει να προβάλει στη Θράκη και η ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή θα πάψει να υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: