ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ σημειώσατε Χ.

Μετά απο ένα διάλλειμα για τις διακοπές του 15Αυγουστου είπα να επανέλθω με ποστ προφανώς για τα γεγονότα μεταξύ των 2 ισχυρότερων κρατών του κόσμου. Δε θα ήθελα να αναφερθώ στα γεγονότα αλλά στην ουσία αυτών και τα αποτελέσματα τους.

Αρχικά η ολοφάνερη ήττα των Γεωργιανών αλλά και η επίδειξη δύναμης που πραγματοποίησε η Ρωσία είναι προφανές ότι της πρόσθεσε πολλούς διπλωματικούς πόντους στη φαρέτρα της. Επιπλέον το ότι η εισβολή πραγματοποιήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ και ότι οι διάφορες θηριωδείες που πραγματοποιήθηκαν ήταν κυρίως απο τους Γεωργιανούς αποκάλυψαν τις τακτικές και τις μεθοδεύσεις όλων αυτών των "δημοκρατικών κυβερνήσεων" των ΗΠΑ και των φερεφώνων τους.

Στον αντίποδα η ΗΠΑ αντιλαμβανόμενη οτι βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανής διπλωματική ήττα επέλεξε να ενεργοποιήσει τη συμφωνία για την αντιπυραυλική ασπίδα με την Πολωνία τώρα, ώστε να αποδείξει σε όλους ότι παραμένει κυρίαρχος στο παγκόσμιο στερέωμα και αποτελεί τον "κηδεμόνα" πολλών κρατών της Ευρώπης.

Φαινομενικά οι δύο χώρες αυτή τη στιγμή είναι ισόπαλες. Ποίος είναι όμως ο πραγματικός χαμένος; Μα και βέβαια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο που στην αρχή φάνηκε ότι τη λύση την έδινε ο Σαρκοζί ώς προεδρεύων της ΕΕ, τελικά ξαφνικά όλα σταμάτησαν και κυρίαρχο ρόλο ανέλαβε το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ (στα οποία τις αποφάσεις υπαγορεύει η Αμερική). Για μία ακόμα φορά οι χώρες τις ΕΕ απέτυχαν να συνεργαστούν αποδεικνύοντας ότι οι δεσμοί που ενώνουν μερικές από αυτές με τις ΗΠΑ είναι πολυ ισχυρότεροι από αυτούς με τους Ευρωπαίους Εταίρους τους. Δυστυχώς ακόμα μια φορά αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η πολιτική της Ευρώπης καθορίζεται από άλλους. Και αυτό μόνο κακό μπορεί να είναι για όλους.

ΥΓ:Διαβάζοντας τις δηλώσεις του Λοβέρδου, υπεύθυνου εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, μπορώ να πω ότι εξεπλάγην ευχάριστα. Είπε τα πράγματα περιεκτικά και όπως ακριβώς έγιναν για όσα έγινα στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ. Φαίνεται ότι όσο κάποιοι και αν λένε ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει διακοπές, το λένε για να καλύψουν τη δική τους ανυπαρξία στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: